Doug Aitken and Peter Gehrke

3 May–8 June 1997

Doug Aitken, Peter Gehrke

Att modebilden tagit klivet in i konstvärlden är sedan ett tag ett faktum. Men särskådar man denna senaste fusion är den mer ett önsketänkande än en verklighetsbeskrivning. I utställningssammanhang är modefotograferna ännu sällan förekommande. Kanske beror det på att deras bilder betingar ett pris per storlek och “exponering” enligt en taxa som relaterar till reklam och publiceringssammanhang, där modeindustrund finansiärer inte har råd med en flopp. Eller så beror det helt enkelt på att de bilder som vid första anblicken ser ut som konst faktiskt inte är det, utan bara förvillande likt.

En av upphovsmännen bakom och föregångarna till detta nya “fenomen” är Wolfgang Tillmans som vi i en grupputställning tidigare visat på galleriet. Vi fortsätter att undersöka vad som händer i rummet mellan uppdrag och konstnärligt arbete. Till vårens utställning har vi bjudit in Doug Aitken och Peter Gehrke. Medverkar gör också Kajsa Eriksson.

Doug Aitken från Los Angeles, är just nu även aktuell som en av deltagarna i Whitneybiennalen. Hos oss visar han videon “Autumn”.
“A boy rides a bike. A girl cruises through the suburban night in a car with a driver we never see, her head bobbing music we can’t hear…… Autumn ends with a shot of the female model’s eye, but in her glassy-eyed stare, we read only reflections. She, like Autumn as a whole, exists only as a mirror image of youth as created by pop culture. (Sidney Pokorny, frieze nov-dec 94.)

Peter Gehrke, fotograf med bas i Stockholm, är en av förnyarna av modefotografin. Hans bilder kan man hitta i tidningar som Dazed & Confused, Elle och Café. Diesel är en av hans uppdragsgivare och en helt hysterisk familjescen med det senaste i underklädesväg hör till en av Gehrkes senaste bilder.

Kajsa Eriksson, studerande vid Konsthögskolan i Valand med en designutbildning i bagaget håller trendföreläsningen “STARWIN” onsdagen den 28 maj kl. 19.00. “STARWIN” är även namnet på ett verk som samtidigt visas på Valands konsthögskola.